Joustoluotto

Joustoluotto on useimmiten pankkien myöntämä kulutusluottotyyppi, jolle ominaista on että lainaa voidaan nostaa myös pienissä erissä kerrallaan. Perinteisessä kulutusluotossa koko lainasumma nostetaan kerralla käyttötilille, jolloin myös lainan korko ja kustannukset juoksevat koko lainasumman osalta riippumatta siitä käytetäänkö koko rahamäärä heti vai jätetäänkö osa siitä käyttötilille myöhempää käyttöä varten. Joustoluotto taas on tietylle summalle avattu lainatili josta voidaan nostaa kerralla koko lainasumma tai pienempiä eriä kerrallaan puskuroimaan arkipäivän rahantarpeita.

Joustoluoton takaisinmaksu

Joustoluoton takaisinmaksu tapahtuu kerran kuukaudessa, jolloin käytetystä luottosummasta maksetaan takaisin vähintään ennalta sovittu prosenttimäärä joka on useimmiten noin 5 – 10%. Joustoluottoa voi lyhentää tarvittaessa myös suuremman summan kerralla ja tällä tavoin vähentää koroista kertyviä kuluja. Usein joustoluoton sopimuksessa saattaa myös olla määritelty tietty kiinteä vähimmäissumma, joka kuukaudessa tulee maksaa takaisin.

Joustoluoton kustannukset

Joustoluoton kustannukset määräytyvät kulutusluoton tavoin useimmiten kolmen kuukauden euriborista, jonka päälle pankki laskee oman lainamarginaalinsa. Tämän lisäksi joustoluottotilin avaamisen yhteydessä peritään yleensä kertaluonteinen tilinavausmaksu. Osa pankeista veloittaa joustoluoton ylläpidosta myös kuukausittaisen tilinhoitomaksun. Lisäksi jokaisen nostoerän yhteydessä maksetaan tietty prosentuaalinen osuus nostettavasta summasta ja lisäksi joidenkin pankkien tapauksessa vielä erillinen käsittelymaksu. Monista eri kustannuksista johtuen joustoluoton kokonaiskustannusten laskeminen saattaakin olla haasteellista.

Kalliimmaksi joustoluotto joka tapauksessa tulee, jos sitä hakee perinteisten pankkien ulkopuolelta. Esimerkiksi osa pikavippiyrityksistä tarjoaa joustoluottoa, mutta niiden vaatimat korot ja käsittelymaksut ovat pankkien vastaavia korkeampia. Eräänlaisena etuna on, että näitä luottoja voi saada ilman minkäänlaisia vakuuksia tai osoittamatta maksukykyään. Toisaalta se on myös huono puoli, koska näistä luotoista voi seurata sosiaalisia ongelmia vähävaraisille, jotka päätyvät ottamaan liikaa kallista lainaa.

Kenelle joustoluotto sopii?

Joustoluotto sopii periaatteessa kenelle tahansa, koska sitä voidaan käyttää niin monella tapaa ja moniin tarkoituksiin. Koska joustoluotot ovat kohtuullisen pieniä, se kuitenkin rajoittaa käyttötapoja. Esimerkiksi asuntolainaksi joustoluotto ei sovi. Sitä voi kuitenkin hyvin käyttää auton hankinnassa tukena ja kaikenlaisissa muissa isoissa kulutushankinnoissa.

Usein joustoluottoa käytetään arkisesti luottokortin tapaan silloittamaan esimerkiksi palkkakuittien välistä kuilua. Joskus joustoluoton tiliin liitetään oma maksukorttinsa, mutta tämä on harvinaista.