Mikä on vertaislaina ja kenelle se sopii?

Vertaislaina tarkoittaa lainaustoimintaa, jossa yritys tai yksityishenkilö ottavat tai antavat lainaa toinen toisilleen, kun tavallisen lainan tapauksessa lainan antaa rahoitusalan yhtiö tai pankki. Tyypillisesti vertauslainan ottaja ja antaja tunnistautuvat verkkopalvelussa pankkitunnuksillaan, eikä ottajan ja antajan välillä ole henkilökohtaista kanssakäymistä. Vertaislainan laina-aika on tyypillisesti lyhyt ja lainan määrä on yleensä pienempi kuin vaikkapa pankin tarjoamissa asuntolainoissa.

Vertaislainalla on monta antajaa

Yleensä vertaislainan ottaa yksi henkilö, mutta sillä on kymmeniä antajia. Toisin sanoen lainan antamisen riski hajaantuu usean henkilön välille. Samalla hajaantuu tietysti sen korkojen tuoma tuotto. Koska vertaislainojen hakijoiden kyky maksaa lainansa takaisin on usein heikompi kuin pankkilainojen, voidaan vertaislainan antamista pitää riskisijoituksena. Arviolta vähintään viisi prosenttia vertaislainojen hakijoista epäonnistuu lainan takaisin maksamisessa.

Vertaislainaan liittyy yleensä vähemmän lainanhoitokuluja kuin muihin lainatyyppeihin. Etenkin pikavipeistä vertaislainat erottuvat tässä suhteessa edukseen. Vertaislainapalveluita tarjoavien nettisivujen kautta lainajärjestelyt hoituvat automaattisesti. Toisaalta vertaislainan korko on tyypillisesti selvästi korkeampi kuin tavallisissa pankkilainoissa ja kulutusluotoissa, etenkin, jos lainan hakijalla ei ole antaa lainalle kunnon vakuuksia, kuten omistusasuntoa tai muuta omaisuutta. On kuitenkin vaikea esittää, millainen on tyypillinen vertaislainan korko, sillä korkotaso määräytyy kullakin markkina-alustalla kysynnän ja tarjonnan mukaisesti huutokauppaperiaatteella. Voidaan ajatella korkotason liikkuvan yleensä 10 ja 30 prosentin välimaastossa.

Kenelle vertaislainat sopivat?

Vertaislainoja voivat hyödyntää sekä lainan tarjoajat että lainaajat. Lainan tarjoajille vertaislainat ovat houkutteleva sijoituskohde. Vertaislainat tarjoavat perinteisiin sijoituskohteisiin verrattuna huomattavasti korkeamman tuoton. 

Lainaajalle vertaislainat tarjoavat joustavuutta ja mahdollisuuden neuvotella lainan ehdoista suoraan lainan antajan kanssa. Mahdollisuus sopia yhdessä lainan yksityiskohdista onkin ehdottomasti SE juttu, miksi vertaislainat kasvattavat suosiotaan koko ajan. Lainan ottajalle mahdollisuus neuvotella lainan ehdoista on jotain, mitä pankit tai muut luotonantajat eivät pienten luottojen yhteydessä pysty tarjoamaan. 

Lainainfo
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: